📚

 > 

📚 

 > 

🤔

MC Answers and Review (Poetry II)

4 min readapril 18, 2023


AP English Literature 📚

145 resources
See Units

Answers and Review for Multiple Choice Practice on Poetry II

https://cdn.pixabay.com/photo/2014/09/05/18/32/old-books-436498_1280.jpg

Image courtesy of Pixabay

STOP ⛔ Before you look at the answers, make sure you gave this practice quiz a try so you can assess your understanding of the concepts covered in the unit on Poetry. Click here for the practice questions: AP English Lit Poetry II Multiple Choice Questions.
Facts about the test: The AP English Lit exam has 55 multiple-choice questions and you will be given 1 hour to complete the section. That means it should take you around 10 minutes to complete 9 questions. The following questions were not written by CollegeBoard and although they cover information outlined in the AP English Literature and Composition Course and Exam Description the formatting on the exam may be different.

(1) What is enjambment?
(A) A line of poetry with a single word
(B) A single sentence in poetry spilling onto more than one line
(C) An abrupt stop at the end of a line
(D) One line of poetry much longer than the rest
Answer: Definition

(2) What is a sonnet?
(A) A poem where each line rhymes
(B) A sixteen-line poem broken into four quatrains
(C) All poems made up of tercets
(D) Any fourteen-line poem
Answer: Definition, recognizing rhyme scheme doesn't matter

(3) What is a meter?
(A) A poem's rhyme scheme
(B) The basic rhythm structure in a poem
(C) The total lines covered by a poem
(D) When the last two lines rhyme
Answer: Definition, emphasizing rhythm
(4) What is free verse?
(A) A line of iambic pentameter with one extra syllable
(B) A poem with no defined rhyme structure
(C) Any rhyming poem
(D) The total count of all syllables in a poem
Answer: Definition, emphasis on missing rhyme scheme

(5) What is a line break?
(A) A period in the middle of a line of poetry
(B) An end-stop
(C) Starting each line with the same letter or sound
(D) The space where one line ends and another begins
Answer: Showing difference between the break rather than the punctuation

(6) What is consonance?
(A) A stanza starting with only consonants
(B) The difference in one from the first line compared to the last line
(C) The repetition of a consonant sound in a line of poetry
(D) Two slightly different lines
Answer
(7) What is assonance?
(A) All hard sounds in a poem
(B) All soft sounds in a poem
(C) The general mood of a poem
(D) The same vowel sound repeated over a line of poetry
Answer
(8) What is a couplet?
(A) A dash in a line
(B) Any two lines of poetry with end rhyme
(C) Repeating the same word at the start of a line
(D) Using multiple double-letter words like "pool" or "been"
Answer: Focus on rhyme

(9) What is a heroic couplet?
(A) Any couplet that is also iambic pentameter
(B) Peggy Carter and Steve Rogers
(C) Two lines that do not rhyme
(D) Words that just nearly rhyme
Answer: Focus on meter

(10) What is conceit?
(A) A single word to end a poem
(B) A speaker consumed by the subject
(C) An extended metaphor
(D) When two rhyming lines surround an un-rhymed line
Answer: Definition

(11) What is a caesura?
(A) A one stanza poem
(B) A pause within a line of poetry
(C) No more than three words on a line
(D) No punctuation in a poem
Answer: Focus on any pause

(12) What is an ode?
(A) A celebratory poem amplifying a specific subject
(B) A poem about death
(C) A poem about songs
(D) A poem about the senses
Answer: Focus on celebration

(13) What is metonymy?
(A) A larger way to think about overarching themes in a poem
(B) The central motif of a poem
(C) The way a poem keeps pace
(D) Using a part to reference a whole
Answer: Definition

(14) What is a lyric poem?
(A) A poem focused on lessons through animals
(B) A poem inspired by an earlier work
(C) A poem meant to be sung; musical
(D) A poem with a false counter-narrative
Answer: Focus on sound

(15) What is iamb?
(A) A meter indicating Victorian poetry
(B) One unstressed and one stressed syllable
(C) Ten syllables in a line
(D) Two unstressed syllables
Answer: Difference between iamb and meter

What can we help you do now?
  • 🤝Connect with other students studying AP Lit with Rooms.

Browse Study Guides By Unit
🤔Exam Skills
🌱Unit 1 – Intro to Short Fiction
Unit 2 – Intro to Poetry
🎭Unit 3 – Intro to Longer Fiction & Drama
⚔️Unit 4 – Character, Conflict, & Storytelling in Short Fiction
🌈Unit 5 – Structure & Figurative Language in Poetry
🛠️Unit 6 – Literary Techniques in Longer Works
🏛️Unit 7 – Societal & Historical Context in Short Fiction
🤾🏾‍♀️Unit 8 – Advanced Techniques in Poetry
🚣🏾Unit 9 – Nuanced Analysis in Longer Works

Fiveable
Fiveable
Home
Stay Connected

© 2024 Fiveable Inc. All rights reserved.


© 2024 Fiveable Inc. All rights reserved.