📚

 > 

🧠 

 > 

🤪

7.12 MC Answers and Review

6 min readnovember 23, 2021

Dalia Savy

Dalia Savy


AP Psychology 🧠

334 resources
See Units

Answers and Review for Multiple Choice Practice on Motivation, Emotion, & Personality

https://firebasestorage.googleapis.com/v0/b/fiveable-92889.appspot.com/o/images%2F-dTzsLweo5sVP.jpeg?alt=media&token=b8df85c4-4af4-433b-bc2f-3135d25a2f77

Image Courtesy of Sites at Penn State

Here are two essential vocab terms for this unit! Be sure to know the difference between extrinsic motivation and intrinsic motivation, and which one is stronger.

⛔STOP!⛔ Before you look at the answers make sure you gave this practice quiz a try so you can assess your understanding of the concepts covered in unit 7. Click here for the practice questions: AP Psychology Unit 7 Multiple Choice Questions.
Facts about the test: The AP Psychology exam has 100 multiple choice questions and you will be given 1 hour and 10 minutes to complete the section. That means it should take you around 11 minutes to complete 15 questions.

*The following questions were not written by CollegeBoard and although they cover information outlined in the AP Psychology Course and Exam Description, the formatting on the exam may be different.


1. Which of the following are the correct order of stages in Hans Seyle's GAS?
A. Shock, Anger, Self-control
B. Attack, Fight, Defense
C. Alarm, Resistance, Exhaustion
D. Resistance, Alarm, Exhaustion
Answer: A good way to remember is: The stages in Hans Seyle's General Adaptation System ARE a GAS. (Alarm, Resistance, Exhaustion)
📄 Study AP Psychology, Unit 7.4: Stress and Coping

2. In addition to producing orexin, which of the following monitors levels of the body's other appetite hormones?
A. Hypothalamus
B. Hippocampus
C. Cerebellum
D. Amygdala
Answer: The hypothalamus is part of the limbic system and communicates to the pituitary gland, which is the master gland of the endocrine system. Hormones are released via the organs and glands in the endocrine system. Hippocampus is involved in the formation of new memories. The cerebellum is involved in balance and implicit memories, and the amygdala is part of the limbic system involved in emotions such as fear and aggression.
📄 Study AP Psychology, Unit 7.2: Specific Topics in Motivation

3. The two-factor theory of emotion places more emphasis on the importance of ____than the James Lange theory?
A. physiological arousal
B. cognitive appraisal
C. stress
D. catharsis
Answer: The Schachter Two-Factor Theory of Emotion involves a cognitive appraisal of context. For example, I cry during a sad movie vs crying at the birth of a new baby. The context provides the cognitive appraisal of crying when sad vs crying when feeling joy.
📄 Study AP Psychology, Unit 7.3: Theories of Emotion

4. Which theory of motivation has as its aim maintaining homeostasis?
A. drive-reduction theory
B. instinct theory
C. arousal theory
D. Maslow's hierarchy of needs
Answer: Our body needs homeostasis which is a balanced internal state. In order to maintain this state, we need to satisfy needs which are requirements for survival. We need to food and water to survive and these needs are driven by hunger and thirst. When we eat and drink, we reduce the drives.
📄 Study AP Psychology, Unit 7.1: Theories of Motivation

5. Which of the following perspectives/theories of personality believes that personality is determined by the environment?
A. Social-cognitive
B. Trait theory
C. Psychoanalytic
D. Behaviorist
Answer: Behaviorists' view involves reinforcements and punishments. It is a reinforcement to which a person is exposed which creates one's personality. If an environment is changed, behaviorists believe we can alter their personalities.

6. Freud believed in order for the ego to reduce the anxiety produced by conflict between the ID and Superego, it employs ego defense mechanisms. Which of the following defense mechanisms means returning to an earlier comforting stage of development?
A. Repression
B. Regression
C. Projection
D. Displacement
Answer: Repression is motivated forgetting, projection is attributing one's own feelings towards others, and displacement is a redirection of feelings to a less threatening object or person.
📄 Study AP Psychology, Unit 7.6: Psychoanalytic Theories of Personality

7. Channeling one's frustration toward a different and more socially acceptable goal describes which of the following defense mechanisms?
A. Reaction formation
B. Rationalization
C. Denial
D. Sublimation
Answer: Denial is not accepting reality. Reaction formation is expressing the opposite of how one really feels, and rationalization is coming up with a justifiable excuse.
📄 Study AP Psychology, Unit 7.6: Psychoanalytic Theories of Personality

8. What is the correct order for the Big Five traits?
A. Neuroticism, Agreeableness, Extraversion, Openness, Conscientiousness
B. Openness, Conscientiousness, Extraversion, Agreeableness, Neuroticism
C. Openness, Neuroticism, Extraversion, Agreeableness, Conscientiousness
D. Openness, Neuroticism, Conscientiousness, Agreeableness, Extraversion
Answer: An easy mnemonic to remember the order and all of the traits is: OCEAN or CANOE. Depends on if you like riding the waves or a more quiet serene water activity.
📄 Study AP Psychology, Unit 7.9: Trait Theories of Personality

9. Who is the best example of a Type B personality?
A. Tammy, a time conscious, competitive lawyer
B. Naomi, an impatient, pessimistic librarian
C. Mary, a relaxed, understanding social worker
D. Ethel, the effective salesperson
Answer: Tammy and Naomi both possess traits attributed to Type A personality. Ethel's description does not have enough information to determine which type she is. Mary is the best choice because she is relaxed and understanding and her job demands she works well with others.

10. The part of Freud's psychoanalytic personality theory which operates on the pleasure principle is called:
A. The ID
B. Ego
C. Super Ego
D. Conscious
Answer: The Ego operates on the reality principle, and the SuperEgo operates on the morality principle. Conscious is not a component.
📄 Study AP Psychology, Unit 7.6: Psychoanalytic Theories of Personality

11. A statistical technique used to analyze results of personality tests is called:
A. correlation
B. factor analysis
C. statistical significance
D. random assignment
Answer: Correlation is a research method used for establishing relationships between variables. Statistical significance relates to experiments to determine if the IV did indeed cause the DV. Random assignment is used in experiments to allocate subjects to either a control or experimental group.
📄 Study AP Psychology, Unit 7.9: Trait Theories of Personality

12. How can you maximize your performance on an exam?
A. Go into the exam very relaxed
B. Go into the exam moderately aroused
C. Go into the exam very stressed
D. Go into the exam passively
Answer: The Yerkes-Dodson law suggests that moderate arousal can lead to optimal performance.
📄 Study AP Psychology, Unit 7.1: Theories of Motivation

13. Julian Rotter described two characteristic ways of thinking about influences on success and failures. People who believe they are "captains of their own ship" responsible for what happens to them and that hard work will lead to success are said to possess:
A. internal locus of control
B. external locus of control
C. neuroticism
D. self-efficacy
Answer: People with an external locus of control attribute success or failures to forces outside of their control that determine their destinies. Neuroticism is one of the Big Five Traits. Self-efficacy is a term attributed to Albert Bandura in which a person has confidence and optimism in their ability to do well on a task based often on prior experience.

14. A good personality test should be both reliable and valid. A test is considered reliable when it:
A. is accurate and measures what the test claims it measures
B. is standardized
C. is said to be statistically significant
D. returns consistent results
Answer: Accuracy is validity, not reliability. Standardization is not a necessary component for self-reporting personality inventories. Statistical significance does not relate to personality tests; it relates to the results of an experiment.
📄 Study AP Psychology, Unit 7.10: Measuring Personality 

15. A social conflict when you must choose between two attractive choices such as whether to attend Yale or Harvard is called:
A. Avoidance-Avoidance
B. Approach-Approach
C. Approach-Avoidance
D. Multi Approach-Approach
Answer: Avoidance-Avoidance is two unattractive choices-"stuck between a rock and a hard place"; Approach-avoidance is one attractive vs one unattractive, and multi-approach is when you have many attractive options, but can only choose one so you might employ pros and cons list for each.
📄 Study AP Psychology, Unit 7.4: Stress and Coping

What can we help you do now?
🤝Connect with other students studying AP Psychology with Hours
Browse Study Guides By Unit
🔎Unit 1 – Scientific Foundations of Psychology
🧠Unit 2 – Biological Basis of Behavior
👀Unit 3 – Sensation & Perception
📚Unit 4 – Learning
🤔Unit 5 – Cognitive Psychology
👶🏽Unit 6 – Developmental Psychology
🤪Unit 7 – Motivation, Emotion, & Personality
🛋Unit 8 – Clinical Psychology
👫Unit 9 – Social Psychology
🗓️Previous Exam Prep
📚Study Tools
🤔Exam Skills

Fiveable
Fiveable
Home
Stay Connected

© 2024 Fiveable Inc. All rights reserved.


© 2024 Fiveable Inc. All rights reserved.