📚

 > 

🧠 

 > 

👶🏽

6.9 MC Answers and Review

7 min readnovember 22, 2021

Dalia Savy

Dalia Savy


AP Psychology 🧠

334 resources
See Units

Answers and Review for Multiple Choice Practice on Developmental Psychology

https://firebasestorage.googleapis.com/v0/b/fiveable-92889.appspot.com/o/images%2F-SscpzqPKF07n.jpg?alt=media&token=d1f92a41-2021-4d6c-b9aa-00459aeb3211

Image Courtesy of @silvykhoucasian.

Here is a quick overview of the attachment styles identified by Mary Ainsworth.

⛔STOP!⛔ Before you look at the answers make sure you gave this practice quiz a try so you can assess your understanding of the concepts covered in unit 6. Click here for the practice questions: AP Psychology Unit 6 Multiple Choice Questions.
Facts about the test: The AP Psychology exam has 100 multiple choice questions and you will be given 1 hour and 10 minutes to complete the section. That means it should take you around 11 minutes to complete 15 questions.

*The following questions were not written by CollegeBoard and although they cover information outlined in the AP Psychology Course and Exam Description, the formatting on the exam may be different.


1. Mary Beth's doctor has warned her that she should quit smoking before becoming pregnant. The doctor is most concerned about
A. FAS
B. teratogens
C. telomeres
D. habituation
Answer: Teratogens are substances or other factors that can reach a developing embryo or fetus and cause harm. Cigarettes, alcohol, viruses, and chemicals are all examples of teratogens.
📄 Study AP Psychology, Unit 6.1: The Lifespan and Physical Development in Childhood

2. Zara's newborn baby is initially very interested in the shapes of the mobile that hang over her crib. After a while, however, she loses interest and turns her attention elsewhere. This lessening of responsiveness to repeated stimulation is an example of
A. maturation
B. assimilation
C. imprinting
D. habituation
Answer: Newborns naturally pay attention to any novel (new) stimulus in their environment. Eventually, they will habituate (become familiar) to the stimuli and their responses will decrease over time. In this we see the earliest forms of learning in the newborn infant.
📄 Study AP Psychology, Unit 6.1: The Lifespan and Physical Development in Childhood

3. Although babies may reach developmental milestones at different ages, they all progress in the same orderly fashion. This is best explained by
A. maturation
B. nurture rather than nature
C. assimilation
D. habituation
Answer: Maturation refers to the orderly physical and cognitive development of a child. For example, all children will sit up before they crawl and crawl before they walk. The age at which they reach these milestones in their motor development, however, falls within a general range. Most children will walk by their first birthday, but some may walk as early as 9 months, and others as late as 15 months.
📄 Study AP Psychology, Unit 6.1: The Lifespan and Physical Development in Childhood

4. When Erica was 2 years old, her family went on a vacation to Disneyland. Unfortunately, she has no memory of the event. This is best explained by
A. maturation
B. the pruning process
C. infantile amnesia
D. lack of theory of mind
Answer: We have few if any conscious memories of our lives prior to the age of 3 or 4. This is because parts of our brain have yet to develop, particularly the hippocampus where episodic (autobiographical) memories are consolidated. It may also be related to the fact that infants and toddlers do not yet have the language ability necessary to encode these memories, and this theory does coincide with the timing of language development.
📄 Study AP Psychology, Unit 6.1: The Lifespan and Physical Development in Childhood

5. Sensorimotor is to ____________ as concrete operational is to __________.
A. object permanence; conservation
B. object permanence; egocentrism
C. conservation; egocentrism
D. stranger anxiety; egocentrism
Answer: The sensorimotor and concrete operational stages are stages in Piaget's theory of cognitive development. Each stage has several key milestones that children reach. Object permanence is the child's ability to understand that objects still exist even when they can't see them; conservation refers to their ability to understand that mass and volume remain the same despite changes in form.
📄 Study AP Psychology, Unit 6.3: Cognitive Development in Childhood

6. On a family outing to a farm, 2-year old Archie was excited to see a horse for the first time. He pointed and shouted "doggie!" Archie is demonstrating
A. maturation
B. accommodation
C. assimilation
D. theory of mind
Answer: Assimilation refers to a child's ability to fit new experiences into their existing schemas, or framework for understanding and interpreting information. Archie's schema for a dog is an animal with 4 legs and a tail. Because the horse fits within this schema, he mistakenly believes that the horse is a dog. As Archie's cognitive abilities develop, he will be able to accomodate, or adapt, his schema and come to a new understanding that a horse is different than a dog.
📄 Study AP Psychology, Unit 6.3: Cognitive Development in Childhood

7. Children who become upset and begin reaching for their caregivers when meeting someone new are exhibiting
A. imprinting
B. insecure attachment
C. a critical period
D. stranger anxiety
Answer: Stranger anxiety is perfectly normal and generally develops around 6-8 months of age. It is thought to occur because of the infants inability to assimilate unfamiliar faces into their existing schema of familiar faces.
📄 Study AP Psychology, Unit 6.3: Cognitive Development in Childhood

8. In response to Mary Ainsworth's strange situation experiment, infants who were securely attached to their mothers
A. continued to play happily when their mother left the room
B. cried when she left, but were indifferent when she returned
C. became distressed when their mother left the room
D. were indifferent when they left the room, but cried when she returned
Answer: Ainsworth discovered that about 60% of infants and young children were securely attached to their mothers. They played happily when their mothers were in the room, became distressed when she left and sought contact and comfort from her when she returned.
📄 Study AP Psychology, Unit 6.2: Social Development in Childhood

9. According to Erik Erikson, discovering a sense of contributing to the world is the special task of
A. young adulthood
B. middle adulthood
C. late adulthood
D. elementary school
Answer: Erikson developed an 8-stage theory of our psychosocial, or social emotional development. He proposed that at each stage of our life, we experience a “psychosocial crisis,” which must be resolved before we move on to the next stage. In middle adulthood, we discover our sense of meaningful life, usually through family and work.
📄 Study AP Psychology, Unit 6.5: Adulthood and Aging

10. Adem's mother is very strict; his father generally lets him do whatever he wants. Which style of parenting does each represent?
A. authoritarian; permissive
B. authoritative; authoritarian
C. authoritative; permissive
D. Neither has a specific style
Answer: The authoritarian parenting style is marked by strict rules and an expectation that their children be obedient, and if not, punished. Permissive parents impose few limits and rarely punish. Authoritative parents set rules and limits, but generally welcome open discussion with their children about rules and consequences. The authoritative style tends to have the best outcome in terms of a child's self-esteem, academic success and social competence.
📄 Study AP Psychology, Unit 6.2: Social Development in Childhood

11. Mario likes to play football and has a large collection of Matchbox cars; Maria likes to play house and has a large collection of Barbie dolls. Their preferences best indicate which of the following?
A. gender typing
B. gender expression
C. gender identity
D. gender schema
Answer: Gender typing refers to awareness of our gender and the expected roles society expects us to play. This is often seen in how boys and girls are treated differently from a very young age in the way they are dressed (pink v blue), the activities they engage in and the toys they play with.
📄 Study AP Psychology, Unit 6.7: Gender and Sexual Orientation

12. Sylvia was recently tempted to steal a candy bar from her babysitter's backpack. She decided not to because she was afraid she would get caught. Sylvia reasoning is an example of
A. abstract thinking
B. conventional moral reasoning
C. egocentrism
D. preconventional morality
Answer: Lawrence Kohlberg proposed a 3-stage theory of moral development. In the first phase, preconventional, we make decisions to either gain rewards or avoid punishment. Sylvia did not want to get caught and be punished. In the 2nd, conventional stage, we make decisions to gain social approval. We do the "right" thing based on the laws and rules of society. In the last stage, we reason based on ethics.
📄 Study AP Psychology, Unit 6.6: Moral Development

13. Primary sex characteristic is to ______ as secondary sex characteristic is to ______.
A. breasts; facial hair
B. penis; testes
C. ovaries; breasts
D. facial hair; deepening voice
Answer: Primary sex characteristics are parts of our body involved in sexual reproduction (vagina, ovaries, penis, testes). Secondary sex characteristics refers to changes in the body that occurring during adolescence (facial hair, breast/hip development, deepening voice).
📄 Study AP Psychology, Unit 6.7: Gender and Sexual Orientation

14. Charlotte is worried because she is turning 30 and she isn't married yet. Charlotte's concerns are related to
A. generativity
B. the social clock
C. social connectedness
D. social identity
Answer: The social clock refers to the notion that there is a preferred timing for certain life events, like starting a career, getting married and having children. The particular "right time" for these events changes over time and also differs across cultures.
📄 Study AP Psychology, Unit 6.5: Adulthood and Aging

15. Dr. Sayre is conducting research to determine how our memory abilities change across the lifespan. The subjects in his study are people of different ages, from adolescence through late adulthood. Dr. Sayre is most likely conducting a(n)
A. cross-sectional study
B. longitudinal study
C. experiment
D. correlational study
Answer: Cross-sectional and longitudinal studies are often used to study psychological development. Cross-sectional studies compare people at different stages of life; longitudinal studies study the same group of people over time.
📄 Study AP Psychology, Unit 6.0: Unit 6 Overview

What can we help you do now?
🤝Connect with other students studying AP Psychology with Hours
Browse Study Guides By Unit
🔎Unit 1 – Scientific Foundations of Psychology
🧠Unit 2 – Biological Basis of Behavior
👀Unit 3 – Sensation & Perception
📚Unit 4 – Learning
🤔Unit 5 – Cognitive Psychology
👶🏽Unit 6 – Developmental Psychology
🤪Unit 7 – Motivation, Emotion, & Personality
🛋Unit 8 – Clinical Psychology
👫Unit 9 – Social Psychology
📚Study Tools
🤔Exam Skills

Fiveable
Fiveable
Home
Stay Connected

© 2024 Fiveable Inc. All rights reserved.


© 2024 Fiveable Inc. All rights reserved.